Pilates

Pilates is een bewegingsmethode, ontwikkeld door Joseph Pilates . De oefeningen zijn er in de eerste plaats op gericht de regio van de onderrug, buik, bekken en bilspieren te versterken. Zo wordt niet uitgegaan van het trainen van aparte spiergroepen. Het lichaam wordt als een geïntegreerd geheel beschouwd zodat bij elke oefening meerdere spiergroepen tegelijk aan bod komen waarbij zowel kracht als lenigheid tegelijk worden uitgedaagd.

Het doel is het in balans brengen van het lichaam en het corrigeren van de houding en het evenwichtig versterken en verlengen van specifieke spiergroepen.

Een correcte houding is voor het ontwikkelen van een evenwichtige fysiek van essentieel belang.

5 Belangrijke principes:

  • Concentratie: duidelijk voelen waar de spieren zitten verbetert de kwaliteit van de contractie en nauwkeurigheid van de uitvoering. Hierdoor zal de training intensiever en effectiever worden.
  • Beheersing: de nauwkeurigheid van de beweging is sterk bepalend voor het effect  van de oefeningen. Een slordig uitgevoerde beweging is blessuregevoeliger dan een beheerste uitgevoerde  beweging.
  • Centrum: Je centrum of ‘core’ is het gebied rond je onderrug en onderbuik. Het spierkorset van je centrum wordt gevormd door de spieren van je onderrug, je onderbuik, bekkenbodem en middenrif. Voordat je bewegingen van je armen en benen uitvoert, moet je altijd eerst je centrum stabiliseren en een powerhouse creëren.
  • Nauwkeurigheid: Elke beweging bij Pilates heeft een bepaald doel. Elke beweging heeft een duidelijk begin en eindpunt.
  • Ademhaling: Zonder een optimale ademhaling kan je moeilijk functioneren. Om de training vol te houden, heb je voldoende zuurstof nodig.

Leeftijd, geslacht en lichamelijk conditie speelt geen rol.

Iedereen kan aan Pilates doen.


“Na tien sessies zul je het verschil voelen, na twintig het verschil zien en na dertig zul je een nieuw lichaam hebben” Joseph Pilates (1880-1967)

Meer items

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x